ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДИК ФОРМУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Арсеній Трошкін Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Україна https://orcid.org/0000-0001-7394-0923

DOI:

https://doi.org/10.32347/2076-815x.2023.83.335-354

Ключові слова:

теорія архітектури, містобудівна структура, житлова забудова, об’єкт харчування, мережа об’єктів харчування, система закладів обслуговування, розміщення об’єктів харчування

Анотація

Присвячено порівнянню характеристик існуючих методик формування мережі закладів харчування. Шляхом аналізу радянської, діючої та теоретичної методик, автори пропонують власну методику формування мережі об'єктів харчування в житловій забудові. Метою статті є висвітлення методики визначення радіуса обслуговування для об'єкта харчування (далі ОХ) в житловому районі та визначення її переваг у порівнянні з існуючими.

У проведеному дослідженні використані методи порівняльного аналізу та синтезу. Новизною можна вважати переваги нової методики над наявними. Основною перевагою нової методики формування мережі об’єктів харчування є можливість точного визначення місць незабезпечення житлового району конкретними типами об’єктів харчування, що дозволяє знайти оптимальні місця для їх розміщення.

Наукові результати вказують на переваги впровадження нової мережі об’єктів харчування в житлову забудову, такі як вплив архітекторів та мешканців на вибір місця розміщення, тип та вид об'єктів харчування, об'єднання інтересів власників у прибутковості та мешканців району у доступності до об'єктів харчування різних типів.

При великій кількості наявних типів та форматів закладів харчування впровадження пропонованої методики формування мережі ОХ потребуватиме більшого часу, що можна вважати недоліком. Проте у результаті, ця мережа повинна забезпечити більшу ефективність порівняно з її попередниками.

Результати дослідження можуть бути використані при плануванні житлових районів, зокрема, для визначення необхідності включення нових об’єктів харчування в житлову забудову та забезпечення належного рівня обслуговування населення. 

Посилання

Adrianova H.A. Pryntsypy arkhitekturno-planuvalnoi orhanizatsii obiektiv hromadskoho obsluhovuvannia v umovakh rekonstruktsii zhytlovykh kvartaliv: dys. … kand. arkhitektury: 18.00.02. Odesa, 2006. 205 s. {in Ukranian}

Alekseev V.F., Verzhbitskii V.V. Predpriyatiya obshchestvennogo pitaniya. Posobie po proektirovaniyu. Moskva: Gosstroiizdat, 1963. 272 s. {in Russian}

Arkhangelskaya Z., Bogdanov N. Organizatsiya seti predpriyatii bitovogo obsluzhivaniya. Arkhitektura SSSR. 1959. № 10. S. 6–8. {in Russian}

Horbyk O.R., Yarosh V.V. Propozytsii shchodo rozvytku systemy kulturnopobutovoho obsluhovuvannia naselennia v Kyivskii konurbatsii (na prykladi formuvannia perspektyvnoi merezhi restoraniv z kytaiskoiu kukhneiu). Mistobuduvannia ta terytorialne planuvannia. 2012.; № 44. S. 137– 148. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MTP_2012_44_22. {in Ukranian}

Gradov G.A. Gorod i bit. Moskva: Stroiizdat, 1968. 251 s. {in Russian}

DBN 360-92**. Mistobuduvannia planuvannia i zabudova miskykh i silskykh poselen. Chynnyi vid 2002-03-19. Vyd. ofits. Kyiv: Derzhbud Ukrainy, 2002. 137 s. URL: https://dnaop.com/html/29810/doc-DBN_360-92__ {in Ukranian}

DBN 360-92. Mistobuduvannia. Planuvannia i zabudova miskykh i silskykh poselen. Chynnyi vid 1992-04-17. Vyd. ofits. Kyiv: Derzhbud Ukrainy, 1992. 138 s. URL: https://dnaop.com/html/29607/doc-DBN_360-92 {in Ukranian}

DBN V.2.2-12:2019 Planuvannia i zabudova terytorii. [Chynnyi z 1 zhovtnia 2019 r.] Vyd. ofits. Kyiv: Minrehionbud Ukrainy. 2019. s. 185. URL: https://dreamdim.ua/wp-content/uploads/2019/07/DBN-B22-12-2019.pdf {in Ukranian}

DBN V.2.2-25:2009 Pidpryiemstva kharchuvannia (zaklady restorannoho hospodarstva). [Chynni vid 2010-09-01] Vyd. ofits. Kyiv: Minrehionbud Ukrainy, 2010. 177 s. {in Ukranian}

Karsekin V.I., Koveshnikov V.S., Mazaraki A.A.. Optimizatsiya razmeshcheniya predpriyatii obshchestvennogo pitaniya. Kiev: Tekhnika, 1982. 111 s. {in Russian}

Karsekin V.I. Organizatsiya seti obshchestvennogo pitaniya v krupnikh gorodakh. Moskva: Ekonomika, 1977. 70 s. {in Russian}

Kozubovskaya L.I. Razmeshchenie predpriyatii obshchestvennogo pitaniya v zhilom raione. Stroitelstvo i arkhitektura. 1970. № 10. S. 15–17. {in Russian}

Kulaga V.L., Zhavoronkova I.A., Tukanova T.A. Sistema i kompleksi kulturno-bitovogo obsluzhivaniya (metodika ispolzovaniya konkretnikh sotsiologicheskikh issledovanii). Moskva: Stroiizdat, 1975. 86 s. {in Russian}

Nikolaienko V.V. Metodyka arkhitekturnoho formuvannia zahalnomiskoi systemy hromadskoho kharchuvannia: dys. … kand. arkhitektury: 18.00.01. Poltava, 2013. 160 s. URL: https://nrat.ukrintei.ua/searchdoc/0413U003473/ {in Ukranian}

Obraztsov A.S. Novie tipi kooperirovannikh zdanii predpriyatii torgovli, obshchestvennogo pitaniya i kommunalno-bitovogo obsluzhivaniya malikh gorodov: (opit vnedreniya v praktiku str-va Nauch. gorodka Sibir. otd-niya AN SSSR): dis. … kand. arkhіtekturi. Moskva, 1966. 29 s. {in Russian}

Orlov M.A., Fedoseeva I.R., Khait V.L. Proektirovanie seti predpriyatii torgovo-bitovogo obsluzhivaniya v gorodakh. Moskva: Stroiizdat, 1975. 160 s. {in Russian}

Poriadok zastosuvannia normatyviv zabezpechenosti mistsiamy v zakladakh restorannoho hospodarstva: Nakaz vid 12.10.2009 r. № 1111. {in Ukranian}

SN 41-58. Pravila i normi planirovki i zastroiki gorodov. Chinnii vіd 1958-01-01. Vid. ofіts. Moskva: Gosudarstvennoe izdatelstvo literaturi po stroitelstvu, arkhitekture i stroitelnim materialam, 1959. 183 s. URL: https://files.stroyinf.ru/Data2/1/4294848/4294848852.pdf {in Russian}

SNiP II-K.2-62. Stroitelnie normi i pravila. Planirovka i zastroika naselennikh mest. Chinnii vіd 1966-05-07. Vid. ofіts. Moskva: Іzdatelstvo literaturi po stroitelstvu, 1967. 72 s. URL: https://files.stroyinf.ru/Data2/1/4294848/4294848853.pdf {in Russian}

SNiP N-L.8-71. Stroitelnie normi i pravila. Predpriyatiya obshchestvennogo pitaniya. Chinnii vіd 1971-08-17. Vid. ofіts. Moskva: Izdatelstvo literaturi po stroitelstvu, 1972. 34 s. URL: https://meganorm.ru/Data2/1/4293810/4293810609.pdf {in Russian}

Troshkin A.A. Propozytsii udoskonalennia isnuiuchoi klasyfikatsii zakladiv restorannoho hospodarstva (obiektiv kharchuvannia). Teoriia ta praktyka dyzainu. 2021. № 24. S. 50–57. URL: https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291 {in Ukranian}

Troshkin A.A. Suchasnyi stan merezhi obiektiv hromadskoho kharchuvannia u m. Kyievi. Zbirnyk naukovykh prats «Ukrainska akademiia mystetstva». 2019. S. 76-82. URL: https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019.76-82 {in Ukranian}

Troshkin A.A. Vymohy pishoi dostupnosti do obiektu kharchuvannia ta zadovolennia potreby hastronomichnoi riznomanitnosti. Problemy rozvytku miskoho seredovyshcha. 2020. № 2 (25). S. 226–241. {in Ukranian}

Troshkin A.A. Zakordonni obiekty kharchuvannia ta yikhnie rozmishchennia v mistakh. Teoriia ta praktyka dyzainu. 2021. № 22. S. 95-106. URL: https://doi.org/10.18372/2415-8151.22.15398 {in Ukranian}

Urenev V.P. Pryntsypy kompleksnoho arkhitekturno-planuvalnoho formuvannia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia: avtoref. dys. … d-ra arkhitektury: 18.00.02. Kyiv, 1997. 34 s. {in Ukranian}

Frumin H.I. Deiaki pytannia rozrakhunku i rozmishchennia sitok obsluhovuvannia. Visnyk Akademii budivnytstva i arkhitektury URSR. 1961. № 4. S. 7– 9. {in Ukranian}

Khametskii R.O. formirovanii obshchestvennikh tsentrov krupnikh gorodov. Arkhitektura SSSR, 1965. № 8. S. 7– 10. {in Russian}

Shchetinina N.N. Organizatsiya seti i nove tipi predpriyatii obshchestvennogo pitaniya (na osnove industrialno-proizvodstvennikh protsesov: dis. … kand. arkhіtekturi. Moskva, 1973. 200 s. {in Russian}

Yatsun L.N. Sovershenstvo organizatsii seti predpriyatii obshchestvennogo pitaniya v SShA v predelakh polesleniya: Avtoreferat. Kiїv, 1985. 22 s. {in Russian}

Brownlow L. The neighborhood unit. By Clarence Arthur Perry. Volume VII, Regional New York and Its Environs, Monograph I. New York, 1929. National Municipal Review. 1929. Vol. 18, no. 10. P. 636–637. URL: https://doi.org/10.1002/ncr.4110181012 {in English}

Features of catering facilities allocation in tourist cities of Ukraine and the world / А. Troshkin, O. Troshkina, O. Oliynyk, A. Davydov, O. Boborykin. International Journal of Agricultural Extension. 2022. Vol. 10, no. 2.P. 27–37. URL: https://doi.org/10.33687/ijae.010.00.3855 (Scopus Indexed) {in English}

Troshkin A. Review and reassessment the radius of pedestrian accessibility to catering establishments. Space&FORM. 2021. Vol. 2021, no. 48. P. 223–240. URL: https://doi.org/10.21005/pif.2021.48.c-08 . {in English}

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-14

Як цитувати

Трошкін, А. (2023). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДИК ФОРМУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ. Містобудування та територіальне планування, (83), 335–354. https://doi.org/10.32347/2076-815x.2023.83.335-354

Номер

Розділ

Статті