АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО ПРОСТОРУ
DOI:
https://doi.org/10.32347/2076-815x.2023.82.271-280Ключові слова:
заклад ресторанного господарства, підприємство харчування, громадське харчування, розміщення закладів харчування, мережа закладів харчування, тенденції розвитку, архітектурний простірАнотація
На сучасному етапі ресторанне господарство є однією з найприбутковіших сфер здійснення економічної діяльності у світі. І хоча історично це одна з найдавніших сфер людської діяльності, вона є достатньо інноваційною. Слід зазначити, що не існує еталонної моделі формування архітектурного середовища закладів харчування. Зміни соціально-економічного, культурного середовища впливають на галузь ресторанного господарства. Однак у цій галузі є свої закономірності. Специфіка даного виду діяльності, а також недостатня вивченість тенденцій його розвитку мають вагоме практичне значення. У цій статті проведений аналіз основних тенденцій розвитку закладів громадського харчування та зазначений їх безпосередній вплив на організацію архітектурного середовища даних об’єктів. Виділені основні прийоми функціонального зонування внутрішнього простору обіднього залу, що є головним приміщенням закладу харчування.
Посилання
Krul H.Ya. Osnovy hotelnoi spravy: navchalnyi posibnyk. Kyiv : Tsentr uchbovoi literatury, 2011. 368 s. {in Ukrainian}
Urenov V.P. Pryntsypy kompleksnoho arkhitekturno-planuvalnoho formuvannia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia : avtoref. dys. … kand. arkh.: 18.00.02 Kyiv, 1997. 34 s. {in Russian}
Urenev V.P. Arkhytektura predpryiatyi obshchestvennoho pytanyia. Kyev: Budivelnyk, 1981. 128 s. {in Russian}
Hrytsiuk L.S., Linda S.M. Yakubovskyi V.B. Proiektuvannia zakladiv kharchuvannia: navch. posibnyk. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2012. 184 s. {in Ukrainian}
Troshkin A.A. Propozytsii udoskonalennia isnuiuchoi klasyfikatsii zakladiv restorannoho hospodarstva (obiektiv kharchuvannia). Teoriia ta praktyka dyzainu. Arkhitektura ta budivnytstvo, 2021. № 24 C.50-57 https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291 {in Ukrainian}
Troshkin A.A. Suchasnyi stan merezhi obiektiv kharchuvannia u m. Kyievi. Zbirnyk naukovykh prats «Ukrainska akademiia mystetstva», 2019. №28 S. 76–82. https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019 {in Ukrainian}
Novoselchuk, N.Ie., Shevchenko, L.S. Suchasni poshuky obraznoho vyrishennia interieriv zakladiv kharchuvannia. Suchasni problemy Arkhitektury ta Mistobuduvannia, 2022. №63, S.268–279. DOI: 10.32347/2077-3455.2022.63.268-279 {in Ukrainian}
Haponenko A.I., Vasylenko V.Iu., Yevtushenko O.V., Shamara I.M. Osnovni tendentsii rozvytku restorannoho hospodarstva Ukrainy v suchasnykh umovakh. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina. Seriia: Mizhnarodni vidnosyny. Ekonomika. Krainoznavstvo. Turyzm № 14, S. 132-141. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-13 {in Ukrainian}
Melnychenko S.V., Prysakar I.I. Restorannyi biznes v Ukraini: perspektyva chy vtrachena vyhoda? Ekonomichnyi prostir. 2015. № 97. S. 101-116. {in Ukrainian}
Pidpryiemstva kharchuvannia (zaklady restorannoho hospodarstva). DBN V.2.2-25:2009 K., Minrehionbud Ukrainy. 2009. 79 s. {in Ukrainian}
Koronavirusni realii: ofitsianty-roboty ta kuriachi nahhetsy na 3D-prynteri. URL: https://2plus2.ua/zateryannyj-mir/novyny/koronavirusni-realii-oficianti-robotita-kuryachi-naggetsi-na-3d-printeri (data zvernennia: 10.03.2023) {in Ukrainian}.
Interaktyvni stoly dlia restoraniv: unikalna tekhnolohiia, rozroblena v Ukraini https://ukrainianpeople.us/ {in Ukrainian}
Bezlimitnyi kytaiskyi samovar. URL: https://www.youtube.com/ watch?v=iiTqbaF8ySw (data zvernennia: 11.03.2023). {in Russian}.
U Tokio vidkryly kafe, de liudei obsluhovuiut roboty-ofitsianty. URL: https://blog.allo.ua/ua/u-tokio-vidkrili-kafe-de-lyudej-obslugovuyut-robotiofitsianti_2018-12-47/(data zvernennia: 20.02.2023). {in Russian}.
Restoran Kozachka URL: https://tomato.ua/ua/poltava/restaurants/kazachka (data zvernennia: 08.03.2023). {in Ukrainian}
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.