АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ГНСС-ТЕХНОЛОГІЙ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНОГО ГЕОДЕЗИЧНОГО МОНІТОРИНГУ СТАНУ ТА ДИНАМІКИ ІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД - Дем’яненко, Роман; Аннеков, Андрій; Медведський, Юрій; Ніколайко, Сергій (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Сучасний розвиток будівельної галузі та інженерної інфраструктури вимагає якісно нових підходів до контролю технічного стану споруд та прогнозування їхньої надійності. В умовах зростання урбанізаційного навантаження, зміни кліматичних умов та інтенсифікації експлуатації будівель і споруд особливого значення набувають технології високоточного позиціонування, що дають змогу здійснювати моніторинг у режимі реального часу. Серед таких технологій ключове місце посідають глобальні навігаційні супутникові системи (ГНСС), що забезпечують багатофункціональний інструментарій для збору, аналізу та інтерпретації даних про просторове положення інженерних об’єктів. Використання ГНСС-технологій дозволяє отримати інформацію щодо вертикальних та горизонтальних зміщень, визначати параметри деформаційних процесів та формувати цифрові моделі змінних характеристик інженерних систем. Завдяки поєднанню супутникових спостережень із класичними методами геодезії та новітніми алгоритмами цифрової обробки даних відкриваються нові горизонти у забезпеченні безпеки та експлуатаційної надійності стратегічних споруд – мостів, дамб, хмарочосів, енергетичних комплексів. Особливу цінність мають безперервні моніторингові спостереження, які дозволяють оперативно виявляти відхилення від нормативних параметрів і здійснювати попереджувальні заходи для запобігання аварійним ситуаціям. Технології RTK (Real Time Kinematic), PPP (Precise Point Positioning) та інтегровані ГНСС-мережі формують основу для створення інтелектуальних систем управління інженерними об’єктами, що відповідає сучасним концепціям «розумної інфраструктури».