ЕКОЛОГІЧНІ ПЕРЕВАГИ ПІДЗЕМНОЇ УРБАНІСТИКИ - Рижова, Ірина; Сингаївська, Олександра; Тригуб, Руслана; Єншуева, Тетяна; Бобровський, Ігор (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Розглянуто та виконано аналіз екологічних переваг підземної урбаністики, як забудова підземного простору, що являє собою містобудівний, архітектурний та інженерний підхід до використання простору під поверхнею землі для різноманітних міських функцій, таких як транспортні системи, комерційні площі, житлові приміщення, інфраструктура. Цей підхід стає все більш актуальним у контексті зростаючої урбанізації та обмежених ресурсів на поверхні. Визначено основні екологічні переваги підземної урбаністики. Розглянуто приклади підземної урбаністики в різних країнах. Підземна урбаністика пропонує низку значних екологічних переваг, які сприяють більш стійкому та збалансованому міському розвитку, зменшуючи негативний вплив людської діяльності на навколишнє середовище та покращуючи якість життя в містах. Незважаючи на численні екологічні переваги, підземна урбаністика стикається з певними викликами, які необхідно враховувати при плануванні та реалізації проектів. Визначено виклики та перспективи підземної урбаністики.