МІСТОБУДІВНЕ ПЛАНУВАННЯ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ - Вяткін, Костянтин; Руденко, Антон; Вяткін, Вʼячеслав; Підопригора, Богдан; Доценко, Артем (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Містобудівне планування є одним із ключових інструментів управління урбаністичним розвитком, що визначає просторову організацію міських територій, ефективність використання земельних ресурсів, транспортну інфраструктуру та якість життя населення. На сучасному етапі розвитку світ зіткнувся з новими викликами, які суттєво впливають на міське середовище: швидка урбанізація, зміни клімату, технологічні трансформації, соціальна нерівність та необхідність адаптації до глобальних криз, таких як пандемії та економічні рецесії. У цьому контексті міста повинні впроваджувати інноваційні підходи до розвитку, щоб забезпечити сталий розвиток, підвищити конкурентоспроможність та покращити якість життя громадян. Сучасні міста відіграють ключову роль у глобальній економіці, соціальному розвитку та екологічному балансі. Проте стрімкий процес урбанізації супроводжується численними викликами, серед яких – хаотичне розширення міських агломерацій, транспортні перевантаження, погіршення екологічної ситуації та нестача ефективних стратегій сталого розвитку. У світлі міжнародного досвіду містобудівного планування стає очевидною необхідність розробки інноваційних підходів до формування міських просторів, що враховують глобальні тенденції та локальні особливості. Світовий досвід демонструє різноманіття моделей містобудівного планування – від компактного розвитку міських територій у Західній Європі до децентралізованих урбаністичних структур у США та Азії. Водночас, країни, що розвиваються, стикаються з проблемами неформальної урбанізації, дефіциту житла та нестачі стратегічного бачення щодо розвитку міст. Використання цифрових технологій, «розумного» планування, інтеграції екологічних рішень та розвитку сталої мобільності стає пріоритетом для багатьох країн. Україна, яка знаходиться на етапі трансформаційних змін, потребує адаптації передових світових практик містобудування з урахуванням національних особливостей та сучасних викликів, що зумовлює необхідність наукового осмислення сучасних тенденцій урбаністичного розвитку, аналізу ефективних практик містобудування та розробки рекомендацій щодо їх впровадження в умовах українських міст.