ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ В СТРУКТУРІ ПАСАЖИРСЬКО-ТРАНСПОРТНИХ ХАБІВ - Безлюбченко, Олена; Апатенко, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Висвітлено досвід формування великих транспортних хабів, визначено їхнє значення у світовій економіці завдяки спроможності зв’язувати різні країни та континенти. Було зазначено, що сьогодні в світі переважно функціонують транспортно-пересадкові вузли, тоді як пасажирські транспортні хаби тільки починають набувати популярності, головною метою яких є забезпечення максимально комфортних умов для перевезення пасажирів громадського транспорту в найкоротші терміни, отже транспортні хаби перетворюються на справжні центри життя, які об’єднують можливості та зручності для всіх бажаючих подорожувати, розвиватися та спілкуватися. Особливий акцент зроблено саме на функціонуванні пасажирських хабів у сенсі надання певних послуг, які пов’язані з переміщенням пасажирів, забезпечення комфортного перебування і можливістю придбання різних товарів (мультисервіси, заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, культурно-розважальні об’єкти для сімейного відпочинку, торгові автомати, платіжні термінали тощо). Автори доводять, що як унікальні архітектурні об’єкти, пасажирські транспортні хаби значно вливають не лише на розвиток прилеглих територій, але й на загальний розвиток міста, залежно від потужності пасажирських транспортних хабів та комплексу громадських функцій, які вони виконують.