АРХІТЕКТУРНИЙ І СОЦІАЛЬНИЙ ВПЛИВ СУЧАСНИХ БІБЛІОТЕК ЯК ЕЛЕМЕНТІВ ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ - Чепурна, Світлана; Дрейдрі, Хамза; Салхі, Аюб (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Досліджується архітектурний та емпіричний вплив сучасних бібліотек, визначається вплив шуму на формування комфортним умов у сучасних бібліотеках як елементах громадського простору, що обумовлює залучення спільноти та формування багатофункціонального простору. Оскільки бібліотеки виходять за рамки своїх традиційних ролей, вони повинні поєднувати функціональну ефективність із динамічним залученням громадськості, щоб залишатися актуальними у сучасному міському середовищі. Дослідження запровадило класифікацію щодо привабливості бібліотек, що дозволяє розрізняти бібліотеки відповідно до їхньої домінуючої емпіричної якості. Контент-аналіз відгуків відвідувачів з 15 сучасних бібліотек виявив чіткі тенденції в очікуваннях користувачів, підкріплюючи гіпотезу про те, що просторовий і функціональний дизайн по-різному впливає на задоволеність відвідувачів залежно від типології бібліотеки. Висновки підкреслюють, що комфортність є базовою вимогою, де недоліки призводять до негативних відгуків, тоді як залучення спільноти та багатофункціональний розвиток служать відмінними рисами, які покращують досвід відвідувачів. Бібліотеки, які направляють зусилля на боротьбу з шумом, такі як Штутгартська міська бібліотека, головний пріоритет надають тихим навчальним середовищам, тоді як ті, що розроблені як соціальні центри, як-от Публічна бібліотека Нью-Йорка, зосереджені на взаємодії з громадськістю і культурним програмуванням. Ці ідеї підкреслюють важливість архітектурної адаптивності у дизайні бібліотеки, демонструючи, що добре збалансоване поєднання функціональних і емпіричних якостей є важливим для створення ефективних, орієнтованих на користувача громадських просторів.