ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ АРХІТЕКТУРИ - Фоменко, Оксана; Балабанов, Ігор (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Сучасна архітектура - це високотехнологічна частина будівельної галузі з надзвичайно високою та жорсткою конкуренцією. У такій конкуренції організації, які ефективно використовують топові інновації, отримують максимум переваг. До верхнього ступеня архітектурно-будівельних інновацій відносяться програмні продукти, в яких використовуються засоби штучного інтелекту. Зі стрімким розвитком цифрових технологій та зростанням вимог до екологічності, функціональності та естетики будівель використання штучного інтелекту (ШІ) стає не просто трендом, а необхідністю. Архітектурна теорія та практика все частіше звертаються до штучного інтелекту як до інструменту, який може революціонізувати спосіб проектування, будівництва та управління об'єктами. На сьогоднішній день впроваджені і успішно використовуються технології в аналізі, моделюванні та проектуванні архітектурного середовища, які оптимізують процеси функціонування як міст так і окремих будівель. Великий блок програм присвячено енергозбереженню, ресурсозбереженню, оптимізації планувальних рішень і транспортних мереж, які допомагають удосконалити естетику будівель при одночасному підвищенні їх експлуатаційних характеристик. Однак, щоб отримати максимальну віддачу від ШІ, важливо не лише впроваджувати його в поточні процеси, а й систематизувати накопичені знання, створюючи підґрунтя для майбутніх інновацій. Тобто на сьогодні стає актуальним аналіз, класифікація та розподіл цих знань за певним видом кластерів. Дана стаття присвячена темі взаємозв'язку між видами діяльності архітектора і відповідними програмними продуктами, в яких використовується штучний інтелект.