ФЕНОМЕН ЗЕЛЕНОЇ ЗОНИ МІСТА (МЕТРОПОЛІСУ) ЯК ВУЗОЛ ТА ІНДИКАТОР СТУПЕНЮ ВИРІШЕННЯ МІСТОБУДІВНИХ ПРОБЛЕМ В УМОВАХ ПОТРЕБ ЦИВІЛІЗАЦІЙНОГО ВІДРОДЖЕННЯ КРАЇНИ (завдання та вимоги щодо удосконалення містобудівного планування та програмування ландшафтної інфраст - Дюжев, Сергій (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Розглянуто та надано оцінку результатів спроби моніторингу виконання завдань та рішень чинної Програми комплексного розвитку зеленої зони м. Києва, у якій були у свій час деталізовані, уточнені і верифіковані характеристики та функціонально-просторові параметри мережі озеленених територій, що була розроблена у складі планувальних рішень чинного Генерального плану м. Києва та проєкту планування його приміської зони стосовно функціонування, формування, розвитку та відтворення Київського процесо-середовищного ареалу розселення. Показано, що результати даного моніторингу не можуть бути визнані задовільними як відносно загальної кількості аналізованих об’єктів (біля 70%), так і за якістю і глибиною розкриття причин, масштабів та наслідків невиконання (ігнорування) рішень Програми. Основну частину проблем аналізу стану мережі озеленених територій загального користування обумовили численні некомпетентні (часто-густо й не правові) рішення Київміськради щодо "створення зелених зон (?)" (але на основі ділянок, що не відповідають типологічним вимогам до таких територій, або повторно стосовно вже існуючих територій, проте за іншою адресою, або неправомірно за рахунок територій обмеженого користування) чи вилучення значних територій у межах зеленої зони для нецільового використання з порушенням правових норм чинного земельного, природоохоронного і містобудівного законодавства, а також планувальних рішень чинного Генерального плану Києва. Визначено перелік "проблемних територій" стосовно яких передбачено встановити можливі (чи реальні) негативні непоправні наслідки якщо будуть здійснені масштабні вилучення та руйнування озеленених територій загального користування, а також у разі не вирішення "проблемних питань" існування таких територій щодо відновлення їхніх меж, площі, збереження та урахування цільового використання відповідних інфраструктурних об’єктів рекреаційного, спортивного і культурно-побутового обслуговування, а також акваторій придатних для організації відпочинку. Сформульовані рекомендації та вимоги до встановлення реальних і перспективних параметрів великої кількості окремих озеленених територій загального користування і масивів лісопаркових територій (міських лісів), а також зауваження до пропозицій щодо оновлення чинної Програми зеленої зони Києва у рамках необхідних робіт стосовно внесення обґрунтованих змін до чинного Генерального плану м. Києва та проєкту планування його приміської зони.