ПРАКТИЧНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМПЛЕКСУ ПРИКЛАДНИХ ПРОГРАМ «ЦИФРОВА ІНТЕГРОВАНА ПІДГОТОВКА ТА МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ОРГАНІЗАЦІЇ БУДІВНИЦТВА» - Малихін, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2025)
У сучасних умовах розвитку будівельної галузі цифровізація процесів організації будівництва стає критично важливим фактором підвищення ефективності управління проектами. Одним із перспективних напрямів впровадження цифрових технологій є застосування комплексу прикладних програм «Цифрова інтегрована підготовка та моделювання процесів організації будівництва». Цей комплекс надає можливість комплексної автоматизації підготовчих і виконавчих етапів, забезпечуючи інтеграцію даних, моделювання процесів і оптимізацію рішень у сфері управління будівництвом. Практичне впровадження комплексу програм дозволяє забезпечити багаторівневий підхід до організації будівельних процесів, що включає розробку цифрових моделей об'єктів, аналіз технологічних і логістичних схем, а також прогнозування витрат і ресурсного забезпечення. У поєднанні з сучасними методами управління проектами, такими як BIM-технології, штучний інтелект і великі дані, цифрові рішення сприяють зменшенню ризиків, покращенню контролю за виконанням робіт і підвищенню загальної продуктивності галузі. Особливістю запропонованого підходу є впровадження системи інтегрованого управління інформаційними потоками, що дозволяє ефективно координувати дії всіх учасників будівельного процесу. Це включає розробку єдиної цифрової платформи для взаємодії між проектувальниками, підрядниками, замовниками та контролюючими органами. Завдяки впровадженню таких рішень можна значно зменшити вплив людського фактора, скоротити терміни реалізації проектів та оптимізувати використання матеріальних і фінансових ресурсів. Комплекс програм «Цифрова інтегрована підготовка та моделювання процесів організації будівництва» також передбачає можливість автоматизованого аналізу альтернативних сценаріїв виконання будівельних робіт. Це дає змогу обирати найефективніші варіанти організації процесів, що відповідають техніко-економічним критеріям. Крім того, впровадження таких технологій створює передумови для переходу до стратегії адаптивного управління будівництвом, що дозволяє оперативно реагувати на зміну умов проектної та виробничої діяльності. У межах цифрової інтеграції особливу увагу приділено питанням забезпечення надійності даних та їхньої захищеності від несанкціонованого доступу. Використання блокчейн- технологій і розподілених реєстрів сприяє підвищенню рівня прозорості та довіри між учасниками проектів, а також запобігає можливим корупційним ризикам. Додатково цифрові інструменти дозволяють автоматизувати процеси моніторингу якості виконання робіт, що забезпечує відповідність проєктної документації та фактичних результатів будівництва. Практичне впровадження комплексу прикладних програм у сфері будівництва є важливим кроком до підвищення конкурентоспроможності галузі на національному та міжнародному рівнях. Використання цифрових технологій дозволяє забезпечити гнучкість та адаптивність будівельних організацій, підвищити рівень управління ресурсами та мінімізувати втрати, пов’язані з неефективною організацією робіт. Разом із цим, цифрові методи управління сприяють розвитку інноваційних моделей співпраці, що базуються на принципах відкритості, інтеграції та обміну даними.