ОСОБЛИВОСТІ СТАЛОЇ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ МІСЬКИХ ПІШОХІДНИХ ПРОСТОРІВ - Зінов’єва, Олена; Рябець, Юлія; Чернятевич, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Висвітлюється науковий досвід вітчизняних та закордонних авторів щодо питань архітектурно-планувальної організації міських пішохідних просторів. Огляд праць дозволив дійти висновку, що були вивчені лише деякі аспекти формування пішохідних зон, такі як: принципи організації системи міських пішохідних просторів, принципи концентрації, спадкоємності та відповідності, принцип безперервності й дискретності системи міських пішохідних просторів, а також принципи антропоцентризму та диференціації. Продемонстровано, що є дослідження, які вивчають організацію системи пішохідно-прогулянкових просторів міста з точки зору кліматичної відповідності. Виявлена необхідність вдосконалювати державні нормативно правові норми щодо міських пішохідних просторів через нові типологічні характеристики елементів пішохідної інфраструктури міста та врахування основних тенденцій сучасної архітектурно-планувальної організації міських пішохідних просторів. Для створення ефективних, сталих і привабливих громадських просторів необхідно враховувати значну кількість факторів та умов та їхній вплив і взаємодію один на одного для реалізації сталого архітектурно-містобудівного середовища. Майбутні підходи до проектування мають охопити соціальні, культурні та історичні, екологічні і економічні чинники.