АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО ПРАКТИЧНОГО ДОСВІДУ ФОРМУВАННЯ БАГАТОКВАРТИРНОЇ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ 2010 – 2022 РР. НА ПРИКЛАДІ МІСТА ПОЛТАВИ ТА СЕЛА РОЗСОШЕНЦІ - Зосім, Станіслав (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досліджена вітчизняна практика формування комерційного та доступного багатоквартирного житла 2010-2022 рр. в місті Полтава та селі Розсошенці та є закінченням висвітлення теми аналізу довоєнного формування житлової забудови в сучасних ринкових відносинах в Україні. В даній науковій праці розглядається еволюція архітектурно-планувальних аспектів житлової забудови. Висвітлюються архітектурно-композиційні, об’ємно-просторові принципи формування вітчизняних житлових утворень, стилістичні особливості фасадів та планувальні тенденції формування квартир та житлових секцій. Проведена перевірка власних гіпотез та прогнозу І.П. Гнеся щодо зменшення частки житлової площі в квартирах. Застосована кількісна оцінка планувальних рішень квартир: методом транзитних площ за Г.І. Лавриком та на основі коефіцієнту житлової площі квартири. В статті проведено аналіз архітектурно-планувальних рішень житлової забудови в зазначених населених пунктах розглянутого періоду. Систематизовані тенденції та закономірності формування багатоквартирної забудови. Встановлено залежності між коефіцієнтом транзитної площі та класами житла, визначена динаміка в підтримку прогнозу І.П. Гнеся. Автор піднімає питання пошуку методу оцінки планувальних рішень, що буде враховувати специфіку позиціонування квартири за кількістю спалень