МЕТОДИ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ВАРТОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВУ НА РИНКОВУ ЦІНУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК - Удовенко, Ірина; Степаненко, Тетяна; Ліхва, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано ринок земельних ділянок, що є частиною ширшого сектору ринку нерухомості, зосереджуючись на численних чинниках, які визначають його динаміку та складність. Визначено, що основними драйверами вартості земель є географічне розташування, економічні умови, законодавче регулювання, політична стабільність, інфраструктура та перспективи розвитку території. Розташування земельних ділянок в урбанізованих або стратегічно важливих локаціях значно підвищує їхню цінність через високий попит, тоді як ділянки у віддалених або менш розвинутих районах мають нижчу вартість. Стаття розглядає вплив економічного клімату, де в періоди економічного зростання попит на землю збільшується, що призводить до зростання цін, в той час, як економічні спади можуть призводити до їх зниження. Земельне законодавство, податкова політика, та правила використання землі є ключовими регулятивними факторами, які мають значний вплив на ринкову вартість. Подальші перспективи розвитку території, такі як плани на будівництво нових житлових комплексів або комерційних центрів, також можуть значно збільшити вартість земельних ділянок. Зазначено, що відповідно до Міжнародних стандартів оцінки, ринкова вартість розглядається як грошова сума, за яку могло б відбутися передавання майна в результаті комерційної угоди між обізнаними та незалежними сторонами. В статті підкреслено важливість інтегрованого підходу до аналізу земельного ринку, який включає оцінку всіх потенційних чинників, що впливають на ціноутворення, в тому числі розмір ділянки та її специфічне призначення, що визначають її ринкову атрактивність та вартість. Використання комбінованих методів оцінки, таких як порівняльний, прибутковий та витратний, дозволяє отримати більш точну оцінку вартості земельних ділянок, що є критично важливим для інвесторів, розробників та політичних рішень. Результати дослідження можуть використовуватися урядами для оцінки та перегляду земельного законодавства, що сприятиме ефективнішому управлінню земельними ресурсами. Важливість точної оцінки землі для впровадження успішних земельних реформ, які можуть допомогти забезпечити справедливе використання земельних ресурсів.