СТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ДЛЯ МОРФОМЕТРИЧНОГО АНАЛІЗУ МІСЬКОЇ ЗАБУДОВИ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Третяк, Владислав (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Сучасна міська обстановка потребує всебічного підходу до управління та розвитку, який враховує різні аспекти міської забудови та життя мешканців. У цій статті розглядається використання геоінформаційних технологій для створення та використання бази геопросторових даних у зв'язку з аналізом міської забудови та морфометричних показників. Звертається увага на важливість збору, аналізу та використання геоданих для ефективного міського планування та розвитку. Стаття описує різноманітність застосування геоінформаційних систем у міському плануванні, включаючи віддалене зондування для збору геопросторових даних, аналіз морфометричних показників міської забудови, розробку рекомендацій для покращення міського середовища та створення міських планів на основі такого аналізу. Особливу увагу приділяється перевагам використання геоінформаційних технологій у міському плануванні, таких як підвищена точність та швидкість обробки даних, здатність до комплексного аналізу геопросторової інформації та спрощення процесу прийняття рішень. Результати дослідження можуть бути корисними для міських влад, архітекторів, планувальників та інших учасників, які займаються розвитком та управлінням міським середовищем. Використання геоінформаційних технологій у міському плануванні може сприяти сталому розвитку міст та покращенню якості життя їх мешканців, роблячи процес планування більш ефективним та прозорим. Розглянуто роль геоінформаційних технологій у створенні та використанні бази геопросторових даних для аналізу міської забудови та морфометричних показників. Особливо акцентується на основних аспектах створення такої бази даних, використанні геоінформаційних систем у зборі та обробці геоданих, а також аналізі та застосуванні морфометричних показників у міському плануванні.