МЕТОДИКА ТРАНСФОРМУВАННЯ КООРДИНАТ З АРХІВНОЇ СИСТЕМИ (ВАРАШ-42) У ДІЮЧУ (МСК-56) ЗА ДОПОМОГОЮ QGIS - Карпінський, Юрій; Кінь, Данило; Куриляк, Ігор; Ротачов, Нікіта (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Запропоновано методику трансформування координат з архівної системи координат у діючу за допомогою афіннного трансформування методом скінчених елементів у геоінформаційному середовищі QGIS з використанням трансформаційного поля у форматі NTv2. Для реалізації методики визначено схему трансформування координат точок. Було досліджено та реалізовано методику інтегрування трансформаційного поля у геоінформаційне середовище QGIS. Авторами досліджено трансформування координат на територію м. Вараш, Рівненської області та визначено точність одержаних результатів, яка становить у межах допуску. Розроблена методика дозволяє трансформовувати координати з архівних систем координат у чинні, які похідні від УСК-2000, та використовувати ці опрацьовані геопросторові дані у топографо-геодезичній, картографічній, землевпорядній, мітобудівній та в інших сферах діяльностей, а також забезпечити дотримання одної із вимог сумісності та інтероперабельності геопросторових даних: системи координат, в якій подаються координатні описи геопросторових об’єктів.