ПОРІВНЯЛЬНИЙ ЕКСЕРГЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ АДІАБАТНОГО ТА ІЗОТЕРМІЧНОГО ЗВОЛОЖЕННЯ В ПРЯМОТОКОВІЙ ЦЕНТРАЛЬНІЙ СИСТЕМІ КОНДИЦІОНУВАННЯ ПОВІТРЯ - Задоянний, Олександр; Євдокименко, Юрій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Центральні системи кондиціонування повітря будівель і споруд є суттєвими споживачами електричної та теплової енергії різного температурного рівня і за показником енергоспоживання є найменш ощадними. При проектуванні цих систем не завжди приділяють належну увагу оцінці ступеню їх енергоефективності та не проводять варіантне проектування з порівнянням відповідних показників. Цьому бракує наявність апробованих інженерних методик. Ексергетичний метод аналізу енергоспоживаючих систем забезпечує коректну чисельну оцінку енергоефективності та дає можливість порівняльного аналізу схемних рішень та елементів систем. Його поширення не набуло статусу практичного інженерного забезпечення. У даній статті наведено приклад ексергетичного аналізу за оригінальної методологією при порівнянні способів зволоження повітря в центральній системі для громадської будівлі з метою вибору найліпшого за показниками енергоефективності способу. Результати аналітичних досліджень подано у вигляді відносних значень ексергетичної ефективності – ексергетичного коефіцієнта корисної дії та питомих значень ексергії повітря. Алгоритм послідовного чисельного ексергетичного аналізу, використаний в статті, показує коректні результати, а ексергетичний коефіцієнт корисної дії є по суті аналогом енергетичного коефіцієнта корисної дії і може бути використаний для задоволення вимог будівельних стандартів.