ВПЛИВ ІСТОРИЧНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПЛАНУВАЛЬНІ ЗМІНИ ВИРОБНИЧИХ ТЕРИТОРІЙ - Лепешко, Анатолій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Наводиться історична хронологія розвитку технологій на базі яких формувалися промислові підприємства. Кожне революційне відкриття яке впливало на технологічний процес вносило зміни в реорганізацію промислової діяльності та відповідно у формування функціонально-планувальної організації виробничих територій. Проаналізовано технологічні уклади в різних історичних періодах та зображено історичний розвиток певних видів діяльності, що допомагає в цілому зрозуміти формування промисловості та виробничих територій впродовж довгого періоду часу. Через постійні різноманітні коливання які впливають на промислову діяльність, створюється потреба шукати підходи до її реорганізації та реконструкції в цілях створення більшої гнучкості та адаптивності до таких змін. Таким чином, врахування гнучкості та адаптивності може надати можливість легшої реорганізації та реконструкції при збільшенні та зменшенні промислової потужності, зміні технологій чи діяльності. Відповідно, показники гнучкості мають враховувати різноманітні моделі функціонально-планувальної організації. Проведений аналіз показує, що вплив історичних подій на формування промислової діяльності є досить сильним, що в кінцевому результаті відображається на функціонально-планувальній організації виробничих територій. Дана стаття розглядає зміни промислової діяльності в історичному проміжку часу XVII – XXI ст. тим самим звертає увагу на періодичні зміни які вимагають реконструкції та реорганізації виробничих територій. Також слід зазначити, що кожний рівень промислової діяльності з відповідною потужністю може реалізовуватися як повноцінна, збалансована планувальна модель з розрахунку кількості працівників у міському чи сільському населеному пункті. Основними рекомендаціями які надаються в даній статті є врахування історичного досвіду впродовж декількох століть для розуміння можливих хронологічних змін в майбутньому. Таким чином, проведення реорганізації та реконструкції виробничих територій може враховувати перспективні потреби до збільшення або зменшення промислової потужності.