ЖИТЛОВА БАШТА НАКАГІН В ТОКІО, ЯПОНІЯ: ФУТУРИСТИЧНИЙ АРХІТЕКТУРНИЙ КОНЦЕПТ СЕРЕДИНИ 20 СТОРІЧЧЯ І РЕАЛЬНІСТЬ - Брідня, Лариса (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Робота присвячена ретроспективному аналізу футуристичної капсульної башти Накагін, яка була збудована у 1970-1972 рр. в Токіо архітектором Кішьо Курокавою та мала аналогії до моденістичної будівлі прес-центру Шідзуока архітектора Кендзо Танге. Обидві будівлі з’явилися в якості ілюстрації концепції метаболізму, тобто можливості надання архітектурі здатності рости і оновлюватися, пристосовуючись до зовнішнього середовища. Початково будівля призначалася під готель, але врешті отримала змішану житлову функцію. Структура башти складалася з стаціонарного вертикального ядра, на яке навішувалися житлові капсули, які могли замінятися. Одначе в реальності башта Накагін виявилася нездатною пристосовуватися під мінливі зовнішні умови. За 50 років експлуатації заміна капсул жодного разу не проводилася. Це призвело до повного обвітшання башти Накагін та її демонтажу у 2022 році. Після демонтажу громадській асоціації по збереженню башти Накагін вдалося отримати 23 капсули для їх подальшого ремонту з метою перетворення на окремі арт об’єкти та виставкові павільйони. Таким чином, футуристична ідея житлової башти Накагін, яка під час будови далеко випередила свій час, не витримала випробуванням реальністю. Але цей проект багато в чому заклав основи сучасних концепцій динамічної архітектури.