ОБГРУНТУВАННЯ ТОЧНОСТІ ГЕОДЕЗИЧНИХ РОБІТ ПРИ ОБСТЕЖЕННІ МОСТУ В М. РІВНЕ - Бачишин, Богдан (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Мости є архіважливими спорудами для безпечного функціонування автомобільних доріг, залізниць та пішохідних зон. Мета цієї роботи – обґрунтування точності геодезичних робіт при обстеженні мостів. В державних будівельних стандартах відсутні вимоги до точності таких робіт. Актуальність цього питання полягає ще в тому, що виконувати будь-які геодезичні роботи необхідно з оптимальною точністю, яка з однієї сторони виключає надмірні затрати на геодезичне обладнання, а з іншої гарантує безпечне функціонування інженерної споруди. На основі таких розрахунків можна підібрати геодезичне обладнання з відповідними характеристиками та обрати методи вимірювань. Розглянуто три варіанти розрахунку необхідної точності геодезичних вимірювань: за відхиленням верху паль від проектного положення у плані, за відхиленням верху опор мосту від вертикалі та за граничним прогином балок-плит перекриття мосту. В якості значень граничних похибок геодезичних робіт пропонується вибирати менше значення з трьох варіантів. Розроблена методика була апробована при обслідуванні мосту по вулиці Жоліо Кюрі в м. Рівне. За результатами розрахунків було вибрано метод наземного знімання із використанням способу вільної станції електронним безвідбивним тахеометром Leica TCR 405 ultra, як такий що забезпечує необхідну точність та найбільш економічний. Виконано координування всіх елементів мосту та знімання верхньої частини мосту та прилеглої території. За результатами геодезичних робіт були вирахувані крени колон-паль, прогини поздовжніх несучих балок-панелей, побудовано план верху мосту. Таким чином виконані геодезичні роботи забезпечили якісне обстеження мосту і дозволили інженерам-будівельникам сформувати заходи, необхідні для подальшого безпечного функціонування цієї мостової споруди. Наукова новизна та практична значущість цієї роботи полягає в тому, що розроблена методика обґрунтування точності геодезичних робіт при обстеженні мостових споруд, яка гарантує безпечне функціонування мостової споруди.