ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОНІТОРИНГУ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЗАСОБАМИ БПЛА У СТИСНЕНИХ УМОВАХ - Чумак, Ольга; Горковчук, Юлія (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Аналізуючи сьогодення, важко уявити, який масштаб руйнувань об’єктів культурної спадщини, будівель та споруд різного призначення зазнала наша країна. Важливим етапом для аналізу та подальшої відбудови об’єктів різного призначення, в тому числі і об’єктів культурної спадщини є дослідження їх стану. До не менш важливих відноситься і питання моніторингу об’єктів культурної спадщини, адже згідно чинного законодавства має виконуватися їх моніторинг та інвентаризація. Варто зауважити, що важливим при виборі методів та технологій виконання моніторингу є місце розташування об’єктів культурної спадщини, зокрема в даній статті розглядається питання про моніторинг у зонах забудови. Існує багато традиційних методів для виконання моніторингу та спостережень за деформаціями, проте, у даній статті авторами зроблено теоретичний аналіз застосування БПЛА у фотограмметрії, розглянуто основні аспекти застосування БПЛА-знімання для моніторингу об’єктів культурної спадщини, проаналізовано застосування даного виду робіт в стиснених умовах. Авторами зроблено висновки щодо актуальності виконання робіт саме методами БПЛА-знімання, виділено переваги та недоліки даного методу з поділом їх за такими ознаками: соціальні, економічні та організаційні.