ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРОТИДІЇ ТЕРОРИСТИЧНИМ АКТАМ В МІСЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Чемакіна, Октябрина; Авдєєва, Наталія; Бутик, Михайло; Гнатюк, Лілія (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Зазначається поняття тероризму, окреслюється напрями, які сприяють здійсненню терористичного акту. Висвітлюється, що антитерористична безпека України формується як державна система протидії тероризму. Визначається зміст захисту і протидії тероризму в умовах формування тенденції до підвищення рівнів настання суспільної небезпеки. Зазначається необхідність містобудівних і архітектурно-планувальних заходів протидії терористичним актам в міському середовищі. Розглядаються загальні теоретичні засади формування захисту від терористичних атак в міському середовищі містобудівними та архітектурно-планувальними засобами. Визначаються зміни у змісті, формах і способах сучасного тероризму: нові стилі тероризму в усьому світі – напади на визначні освітні, комерційні або державні будівлі з великими скупченнями людей, загрози порушення повсякденного міського життя, зростання кількості терористичних угрупувань та дій поодиноких терористів, вчинення терористичних атак в містах, поширення тероризму в міських відкритих просторах. Розглядаються рекомендації з фізичного захисту елементів міського середовища.