ТЕХНОЛОГІЧНІ СХЕМИ МОНІТОРИНГУ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЗА ДАНИМИ БПЛА ЗНІМАННЯ - Чумак, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2023)
В останні декілька років інтенсивно вживаються заходи щодо моніторингу та інвентаризації культурної спадщини України. Важливим аспектом є збереження таких об’єктів та передача наступним поколінням. Важливо при виконанні робіт з моніторингу використовувати таку методику та технологію, що в подальшому дасть можливість виконувати і ряд інших задач, по відношенню до певного конкретного об’єкту, на основі отриманих раніше даних. Тому у даній роботі запропонований метод моніторингу культурної спадщини за допомогою БПЛА- знімання. В результаті описано технологію знімання та запропоновано технологічні схеми застосування безпілотних літальних апаратів для моніторингу об’єктів культурної спадщини. Очевидно, що результатом БПЛА-знімання є хмара точок, як вихідний етап для подальшого опрацювання та вирішення питань не тільки з моніторингу такого об’єкта, а і наповнення національної інфраструктури геопросторових даних, створення креслень для реконструкції об’єкту, та низка інших питань, які можна реалізувати маючи хмару точок певного об’єкту. У роботі запропоновано застосування методології IDEF0-діагами в програмі BPwin (AllFusion Process Modeler). Створено технологічну схему застосування БПЛА для моніторингу обєктів культурної спадщини, проведено детальний опис кожного процесу, оскільки, структура діаграми IDEF0 дозволяє створювати велику кількість декомпозиції, а також розроблено схему опрацювання знімання в програмному комплексі AgiSoft Metashape.