ОСНОВНІ НАПРЯМИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ У СФЕРІ БЛАГОУСТРОЮ ТА ОЗЕЛЕНЕННЯ МІСТА - Сингаївська, Олександра; Биваліна, Марія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Благоустрій міст – одна із актуальних проблем сучасного містобудування. Воно вирішує завдання створення сприятливого життєвого середовища із забезпеченням комфортних умов для всіх видів діяльності населення. Благоустрій міст включає низку заходів щодо покращення санітарно-гігієнічних умов житлової забудови, транспортного та інженерного обслуговування населення, штучного освітлення міських територій та оснащення їх необхідним обладнанням, оздоровлення міського середовища за допомогою озеленення. Завдання благоустрою міст зводяться до створення здорових, доцільних та сприятливих умов життя міського населення. У вирішенні цих завдань все більшого значення набувають зовнішнього благоустрою, функціонально- просторової структури та предметного обладнання відкритих територій, ландшафтного дизайну. Дедалі гострішими стають проблеми створення екологічно чистих міст, проблеми охорони пам'яток історичної та культурної спадщини. Система благоустрою та озеленення включає комплекс програм і планів, складові яких, мають між собою тісні зв'язки. У цьому аспекті комплексний благоустрій означає розробку та реалізацію тієї сукупності заходів, які спрямовані на створення та розвиток естетичності та соціально- екологічного організованого міського середовища. Найважливішими складовими частинами цього середовища є упорядкування дворових фасадів будинків; архітектурно-планувальну організацію території; реконструкцію; освітлення територій, будівель, споруд, зелених насаджень; розміщення малих архітектурних форм та об'єктів міського дизайну; розміщення реклами, елементів візуальної комунікації та інформації. Внутрішньоміські зелені насадження мають вагоме культурно-побутове значення, повязане із системою повсякденного обслуговування населення, крім того відіграють істотну роль у гігієнічному відношенні оскільки впливають на мікроклімат міста або району, а також є органічною частиною архітектурного рішення міста як один із засобів створення ансамблю – як доповнення до забудови. На сьогоднішній день роботі з благоустрою території приділяється особлива увага. Сучасний етап розвитку міського благоустрою та озеленення ставить низку нових завдань, які неможливо вирішити без широкого використання досягнень науково-технічного прогресу, передового практичного досвіду. З метою визначення основних шляхів вирішення проблем у сфері благоустрою та озеленення проведений аналіз сучасного стану нормативно- правового забезпечення процесу благоустрою та озеленення міської території; аналіз сучасної вітчизняної та зарубіжної практики благоустрою та озеленення міст; запропоновані пропозиції щодо вдосконалення системи благоустрою та озеленення міста. Новизна цієї роботи полягає у визначенні основних шляхів вирішення проблем у сфері благоустрою та озеленення та розробці конкретних рекомендації та пропозицій щодо оптимізації процесу благоустрою та озеленення території міст. Робота ґрунтується на системному підході, в рамках якого були використані такі методи: історичний, у результаті якого розглядалася історія багатовікового досвіду зеленого будівництва, системний, порівняльний. Емпіричну основу дослідження становить традиційний аналіз літератури та практичних джерел. Робота має теоретико-методологічний характер. На основі вивчення літературних джерел, сучасної вітчизняної та зарубіжної практики благоустрою та озеленення міст; рівня нормативно-правогого забезпечення процесу благоустрою та озеленення в містах, запропоновані пропозиції щодо складу заходів з благоустрою та озеленення міських територій та визначені основні шляхи вирішення проблем у сфері благоустрою та озеленення. На думку автора, до основних результати роботи слід віднести теоретичні положення та висновки, методологічні рекомендації що можуть виявятися корисними для організацій, що займаються озелененням та благоустроєм міської території. Результати дослідження можуть бути використані студентами у навчальному процесі вищих професійних навчальних закладів щодо даної теми.