ДИФЕРЕНЦІЙНА УРБАНІСТИКА ЯК КОНЦЕПЦІЯ ВІДНОВЛЕННЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ЖИТТЄСТІЙКОСТІ ПРОСТОРУ УКРАЇНИ - Габрель, Микола; Габрель, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Реалії сьогодення вимагають змін і розвитку урбаністичної методології, системного переосмислення фундаментальних категорій урбаністики й містобудівної діяльності. Множинність цілей (оперативні, стратегічні, тактичні, нормативні, перспективного планування) містобудівної діяльності та імовірність задач (невизначеність і нестабільність умов і засобів) зумовлюють потребу багатокритеріальності аналізу, обґрунтування й оцінки рішень. Авторами висловлена гіпотеза, що відбудова, просторова реорганізація і розвиток повоєнної України та її регіонів має відбуватись на засадах концепції диференційної урбаністики з «перезапуском» міського розселення в просторі України на підтримку малих і середніх міських поселень для підвищення життєстійкості просторової системи. Розкрито теоретичні положення й структурну модель диференційної урбаністики, її пов’язаності з кризовою проблематикою й життєстійкістю міст. Обґрунтовано вимоги, методи і практичні рекомендації відбудови, реорганізації та підвищення життєстійкості простору поствоєнної України на основі положень диференційної урбаністики.