МІКРО ЖИТЛО ЯК МОДЕРНА ТЕНДЕНЦІЯ В АРХІТЕКТУРІ - Хоменко, Уляна-Магдалина (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Представлено ключові проблеми, виклики та соціальні запити, які формують модерні тенденції в архітектурі житла. Розглянуто популярні тенденції розвитку житлової архітектури в умовах різкого зростання міст і поширення міського способу життя. Визначено поняття модерності архітектури та основні ознаки, притаманні сучасним об’ємно-планувальним рішенням. Досліджено підходи та тенденції енергоефективності та екологічності проектних рішень, контекстуальності та соціальної орієнтованості архітектурного об’єкта як тенденцій сталої архітектури. Представлено способи застосування сучасних технологій та будівельних матеріалів, які дозволяють втілювати ідеї стійкості в архітектурі. Проаналізовано феномен мікро житла у різних формах, локаціях та на різних ієрархічних рівнях.