ПРОСТОРОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЗАБРУДНЕНЬ ПОВІТРЯ ПРИМАГІСТРАЛЬНИХ ТЕРИТОРІЙ - Татарченко, Галина (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Розглянуто профілі розсіювання, просторове моделювання забруднень повітря примагістральних територій. Запропоновано параметр проникності території, який запроваджено для оцінки продувності міської забудови щодо вітрового потоку, використовувати як коефіцієнт забруднення атмосферного повітря від викидів автомобільного транспорту та використовувати його для оцінки потенціалу забруднення міських територій, управління якістю атмосферного повітря. Найбільша кількість ділянок підвищеної концентрації токсичних викидів утворюється при замкнутій та фронтальній забудовах примагістральних територій, проте екранування забруднених повітряних потоків може досягати 95%. Отримані дані дозволяють визначити раціональні та економічно вигідні комплекси заходів, які можуть забезпечити необхідну чистоту повітряного басейну та допомогти фахівцям із планування, розробляти ефективніші проекти з урахуванням контролю за забрудненням повітря та «розумною» організацією дорожнього руху.