СУЧАСНІ НАПРЯМКИ ФОРМУВАННЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Куцевич, Вадим; Тишкевич, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Виявлено сучасні напрямки проектування мережі та будівель закладів загальної середньої освіти. У ході дослідження проаналізовано передумови формування мережі та будівель різних типів шкіл. На основі узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду проектування та будівництва закладів загальної середньої освіти виявлено сучасні напрямки удосконалення мережі та архітектурно-планувальної організації шкільних будівель. Запропоновано формування шкільної мережі на основі територіальних освітніх округів. Обґрунтовано доцільність застосування компактних об’ємно - планувальних схем, прийомів гнучкого планування для забезпечення відповідності архітектурно-планувальної організації шкільних будівель сучасним соціально- педагогічним вимогам та підвищенню їх експлуатаційних якостей. Визначено прийоми формування інклюзивного, безпечного, комфортного архітектурного середовища закладів загальної середньої освіти.