ПОШУК КОНЦЕПЦІЇ ВІДРОДЖЕННЯ ТА ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ І ЇЇ РЕГІОНІВ: ПОГЛЯД АРХІТЕКТОРА - Габрель, Михайло; Добровольська, Марта (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Для України, яка перебуває у стані війни і стоїть перед різноманітними викликами, – відродження, трансформація і розбудова держави вимагають ефективної просторової політики. Стратегічними пріоритетами на сьогодні є відновлення територіальної цілісності та зміцнення реального суверенітету держави у власних кордонах, створення сучасних систем та ефективного механізму забезпечення національної безпеки, формування нової поствоєнної просторової реальності держави і її регіонів. У статті розглянуто просторові наслідки війни, шляхи трансформацій і розвитку регіонів та міст України, детально розкрита проблема переміщеного населення, збереження соціальної, економічної, культурної активності людей, максимального інтегрування в новий соціально-культурний простір (розміщення переселенців, запобігання виникненню депресивних районів тощо). Ці та інші питання описані в контексті просторової реорганізації й розвитку України.