ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГРОМАДСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА В ПРОЦЕСІ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РЕФОРМИ - Яценко, Віктор; Короткова, Тетяна; Сингаївська, Олександра (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Розглянута та зроблена спроба звернути увагу на один з самих важливих елементів системи розселення, це громадський простір села, який представлений багатофункціональними комплексами в відповідності до вимог адміністративної реформи. Саме недостатня увага до їх формування є однією з причин міграційних процесів село-місто. В статті зроблено акцент на деякі причини, які є головними. Монопрофільність окремих об’єктів обслуговування не відповідає потребам населення, тому нова адміністративна реформа має за мету створити на базі сіл-центрів об’єднаних територіальних громад повний комплекс поліпрофільної системи організації обслуговування населення. Запропонована історична типологічна система формування сільського громадського середовища за останнє століття в Україні.