ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ МЕДІЙНОСТІ АРХІТЕКТУРИ ТА ІНФОРМАТИВНОСТІ ПРОСТОРІВ МІСТ - Парнета, Маріана (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Розглянуто феномен медійності архітектури та міських просторів через їх інформативну сутність. Медійність в архітектурі доповнює концептуальний підхід до створення нових об’єктів, формування та розвитку міських просторів у сьогоденні, а також допомагає підтримувати зв’язок з історичними об’єктами. Досліджено генезис медійності архітектури та просторів міста, її еволюцію протягом історії людства. Медійність проаналізовано на трьох рівнях: рівні міста, громадського простору та окремих архітектурних об’єктів, і визначено їх особливості. Встановлено зв’язок медійності архітектури та міських просторів з політичними, соціальними, культурно-духовними подіями, які відбувались в житті суспільства. Виявлено інформаційні константи як сталі характеристики архітектури. Сформовано уявлення про семантичність архітектури та просторів міст. З’ясовано роль історичних умов формування медійності у сучасній архітектурній практиці, адже в умовах сучасного проектування виникають нові вимоги до інформаційної сутності та ролі архітектури в житті суспільства.