РОЗВИТОК СИСТЕМ РОЗСЕЛЕННЯ: ЕКОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ - Вяткін, Костянтин (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Одним із основних факторів територіальної привабливості сучасних систем розселення виступає екологічний аспект, який, аналізуючи тренди та тенденції розвитку суспільства, буде набувати все більшої актуальності. Метою дослідження є аналіз питань екологічного розвитку та їх впливу на системи розселення територій. У статті зазначається високий вплив екологічних процесів на формування привабливості територій. Забруднення атмосферного повітря та води, збільшення кількості відходів, що не утилізуються та не переробляються, зміни клімату, вирубка лісів – ці чинники здійснюють безпосередній вплив на розвиток екосистем. В урбанізованому середовищі їх вплив на життя та здоров’я людини зростає. Серед основних елементів екологічного блоку привабливості території було визначено наявність екологічно небезпечних об’єктів, обсяги викидів шкідливих речовин, забруднення атмосфери, показники доступу до чистої води. Проблема доступності води є актуальною, оскільки на сьогодні світ не може забезпечити у повному обсязі усі побутові потреби населення. Раціоналізація водокористування є важливою вимогою. Аналіз забруднення атмосферного повітря показав, що найбільшими забруднювачами є промислові підприємства у районах, але вони є економічно привабливими саме завдяки діяльності цих підприємств. Щільність викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення на кв. метр площі території вказує на нестабільну динаміку. Аналіз утворення побутових та промислових відходів показав, що на більшості територій України спостерігається скорочення їх обсягів з 2019 р. Доведено гіпотези зниження рівня привабливості територій сільськогосподарського призначення із-за непродуманого використання пестицидів. Спостерігаються низькі витрати на забезпечення захисту оточуючого середовища, що викликає ряд проблем із подоланням забруднення атмосферного повітря, утилізації відходів, забезпечення населення чистою водою та раціонального ведення сільського господарства.