МЕТОДИ ЗВЕДЕННЯ ФУНДАМЕНТІВ НА СКЛАДНОМУ РЕЛЬЄФІ - Осипов, Олександр; Литнарович, Євгеній; Осипов, Сергій; Осипова, Анастасія (Містобудування та територіальне планування, 2021)
У статті розглядаються передумови та викладено результати обґрунтування та розробки раціональних методів зведення фундаментів на складному рельєфі в умовах реконструкції міської забудови методом її ущільнення та раціоналізації. Розроблені методи застосовуються і для умов реставрації пам'яток архітектури та їх комплексів, а також загалом дозволяють забезпечити комплексний захист прилеглих територій міської забудови від несприятливих факторів будівельного виробництва. Комплексне вирішення завдань підвищення ефективності будівельних процесів та забезпечення стійкості схилів при будівництві на них висотних будівель з розвиненою підземною частиною, а також завдання зменшення впливу небезпечних зсувних процесів на прилеглі території та забудову, зменшення впливу шуму та вібрації на об'єкти культурної спадщини та природні комплекси, що прийняті у статті як основні передумови обґрунтування та розробки нових технологій. Обґрунтування та розробка методів зведення фундаментів на складному рельєфі виконано на основі одержаних авторами результатів статистичної обробки фактичних даних за рівнем продуктивності бурового обладнання на елементах схилів – відвершок, середня частина та підніжжя схилу.