МІСТОБУДІВНІ ПРИНЦИПИ ТА МЕТОДИ ПОВЕРНЕННЯ МІСТЯНАМ ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ ПРИБЕРЕЖНИХ ТЕРИТОРІЙ - Михайлик, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Наголошено на надзвичайно актуальному питанні сьогодення - повернення мешканцям міст громадського простору прибережних територій, що є умовою покращення якості міського життя. Розглянуто особливості урбаністичного, ландшафтного та інтегрованого напрямків організації прибережних територій з визначенням їхніх переваг та недоліків. Наведено яскраві приклади всіх трьох принципів освоєння прибережних територій. Визначено основні містобудівні методи організації прибережних територій. Зосереджено увагу на актуальності відродження природних екосистем в містах шляхом ревіталізації міських річок з поверненням річкам їх природних якостей - природного русла, флори, фауни, екотонів, що сприятиме покращенню атмосфери міського середовища, мікроклімату, створить зони рекреації для містян. Наведено найяскравіший приклад вдалої реалізації проекту з ревіталізації - відродження річки Чхонгечхон в Сеулі (Південна Корея). Презентовано створення парку «Почайна» в Оболонському районі Києва з відродженням малої річки Почайна київських проектувальників і архітекторів в партнерстві з корейськими колегами. Наведено реалізований проект з відродження малої річки Ягорлик на Одещині.