ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМІВ ПРОЄКТУВАННЯ БІОКЛІМАТИЧНИХ ВИСОТНИХ БУДІВЕЛЬ ПРИ ФОРМУВАННІ СТІЙКОГО МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Кривенко, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Досліджено проектування біокліматичних висотних будівель з урахуванням формування мезоклімату та стійкого міського середовища. Проаналізовано основні природні фактори (літосфера, гідросфера, біосфера, атмосфера), які впливають на біоклімат місцевості та проєктування біокліматичних висотних будівель. Визначено, що біокліматичні проєктні рішення можуть мати значну варіативність, що пов’язано з умовами будівництва, проєктними завданнями, розвитком технологій. Тому для їх узагальнення було виділено такі показники оцінювання розвитку біокліматичних проєктних рішень: протидія зміні клімату; політика стійкого розвитку міста; природа і біорізноманіття; відходи; енергетична ефективність. На основі аналізу реконструкції башт Marina City, що має біокліматичну направленість проєктних рішень на мезорівні (для м. Чикаго, США), досліджено зв’язок мезоклімату та біокліматичного дизайну, що дає можливість винаходити дієві шляхи для підвищення якості життєвого середовища людини у місті, формувати ефективні об’ємно-просторові рішення дизайну висотних будівель.