НЕМАТЕРІАЛЬНЕ В УРБАНІСТИЦІ ХХІ СТОЛІТТЯ - Косьмій, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2021)
У статті визначено основні способи впливу нематеріального на просторову структуру міста, а також способи реалізації нематеріального в урбаністиці ХХІ ст. Констатовано, що нематеріальне є виявом внутрішнього світу людини, яке практично не піддається прогнозуванню, але за своїм впливом на просторову структуру міст не поступається матеріальному. Спосіб і форма впливу нематеріального вивчається на підставі проведеного нами анкетування, яке показало, що жителі міст Карпатського регіону не зовсім чітко розуміють зміст нематеріального, а визначальним чинником вважають естетико-ландшафтний, який власне є поєднанням матеріального і нематеріального.