АРХІТЕКТУРНО-КОНСТРУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМІВ ТА КОМПЛЕКСІВ СХІДНОГО ОБРЯДУ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ - Дунаєвський, Євгеній (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Як зазначає назва, у статті йдеться про архітектурно-конструктивні особливості православних церков української діаспори, принципи їх розміщення в забудові міст та населених пунктах. Стаття освітлює умови та причини імміграції українського селянства; значення релігії у формуванні української діаспори, та церкви у налагодженні соціального аспекту життя, архітектурні принципи формування. Серед архітектури православних храмів української діаспори в Канаді, США та Австралії було виділено чотири типи архітектурно-просторових особливостей та сформовані основні архітектурно-конструктивні системи, які основані на українських храмах- прототипах. В статті наведені таблиці та схеми, які ілюструють характерні приклади сакральних споруд західної діаспори поза межами українських етнічних земель.