РОЗВИТОК СИСТЕМ МІСТОБУДУВАННЯ: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ - Вишневський, Денис (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Розглянуті окремі аспекти розвитку систем містобудування. Зокрема визначено вітчизняні особливості розвитку територій, акумульовано та проаналізовано міжнародний досвід розвитку систем містобудування. На практиці національна система містобудування не має чітких пріоритетів, що були б сформульовані відповідно до потреб населення та державних інтересів. Відповідно, не можна сказати, що держава шляхом реалізацією функцій управління забезпечує стратегічні реформи у системі містобудування, що визначає необхідність трансформацій відповідно до стандартів генерального планування Європейського Союзу. На сьогодні процеси урбанізації продовжують активно розвиватися. Управління територіями визначає цілеспрямованість реалізації функцій містобудівних систем. Важливими завданням розвитку процесів містобудування є пошук шляхів ефективної організації урбанізованого простору відповідно до соціально-економічних та культурно-побутових потреб населення, що постійно зростає. В цьому контексті у статті проаналізовано питання теоретичного обґрунтування генерального планування, визначено роль генерального планування у системі містобудівного розвитку, проаналізовано пріоритети, тенденції та перспективи розвитку системи генерального планування. Національна система містобудування характеризується кризою моделі управління містобудівним процесом, зокрема має хаотичний характер. Пошуку шляхів вирішення цих проблем присвячена дана стаття.