РЕНОВАЦІЯ ПРОМИСЛОВИХ ТЕРИТОРІЙ - Бєлікова, Марія; Сторожук, Світлана; Глазирин, Володимир; Корой, Юлія (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Актуальність даного дослідження присвячена подоланню комплексу соціальних, екологічних та економічних проблем в містобудуванні, пов'язаних з ефективним використанням колишніх промислових територій та створенням громадських просторів зі збереженням пам'яток архітектури. Зарубіжний досвід показав можливість використання колишніх промислових територій за допомогою їх реновації. Повноцінне використання всіх територій міста дозволяє забезпечити його цілісність та зв'язаність транспортної системи. Створення нових функцій в будівлях і на територіях історичних промислових підприємств, переосмислення архітектури промислових будівель (реновація, реконструкція і реабілітація), яка призведе до припливу коштів і інвесторів, зробить можливим відтворення та підтримування колишніх промислових об'єктів на новому історичному етапі. Виявлення шляхів гармонізації та розвитку міського середовища шляхом реновації промислових територій є одним із актуальних завдань при формуванні концепції сталого розвитку міста. Представлено рекомендації щодо здійснення реновації промислових територій, аналіз існуючого досвіду реновації промислових територій, виявлено тенденції подальшого розвитку їх архітектурно-планувальної структури. Наведено основні аспекти реновації промислових територій, що дозволить створити більш комфортне міське середовище, розвинути соціальну інфраструктуру і зручні громадські простори. Промислові території та колишні будівлі заводів і фабрик, які піддаються реновації, мають ряд особливостей, які дозволяють використовувати ці риси як допомогу для нових можливостей. Колишні промислові території часто розташовані в центральній частині міст та за допомогою активізації даних територій ця площа може приносити дохід в економіку, покращувати екологію, і само забезпечувати комфорт для кожного жителя.