ТРАНСПОРТНО-ПРОСТРОВА ПРИВАБЛИВІСТЬ ТЕРИТОРІЙ: ФАКТОРИ ВПЛИВУ - Вяткін, Костянтин (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Присвячено проведенню аналізу руху транспортних потоків та потоків населення від периферії до базових центрів тяжіння. Розвиток агломерацій є світовим трендом. Проте, в залежності від масштабів розвитку урбанізації, транспортної доступності, якості дорожнього покриття, безпеки та комфортності дорожнього руху, у кожній країні формується власна система просторової віддаленості та обсягів потоків населення до базових центрів тяжіння. У статі розглядається національний вимір формування просторової привабливості територій. Для України базовими центрами тяжіння не завжди будуть адміністративні центри, адже незбалансований розвиток територій призводить до переформатування центрів тяжіння виключно до центрів економічного та соціального життя населення. Для аналізу у статті обрано Харківську область, де базовим центром тяжіння є місто Харків – адміністративний та соціально-економічний центр регіонального розвитку. Шляхом аналізу транспортної мережі автомобільних та залізничних шляхів було визначено точки в’їзду та виїзду з міста, що формують центри тяжіння населення із подальшим перевезенням пасажирів до центрів ділової активності. Проведено оцінку пасажиропотоків до цих точко у години-пік. відповідно до аналізу статистичних даних було зроблено висновки щодо факторів формування просторової привабливості, а також впливу віддаленості територій від базового центру тяжіння на формування транспортних потоків. залежність була сформована у блоки (радіуси) просторової привабливості та кількісно описана. Результати аналізу будуть використані у подальших дослідженнях для формування моделі розвитку агломерацій для Харківської області та інших регіонів України.