МОДЕРНІЗАЦІЯ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЙНО- ТЕХНОЛОГІЧНОГО ТА ЕКОНОМІКО-АДМІНІСТРАТИВНОГО СУПРОВІДУ ПРОЕКТІВ БІОСФЕРОСУМІСНОГО БУДІВНИЦТВА - Chernyshev, Denys; Druzhуnin, Maksym; Malуkhina, Oksana; Predun, Kostyantyn; Petrukha, Sergiy (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Наразі, екологічні проблеми стоять в одному розрізі з економічними та мають загальний характер, розв'зання яких вимагає пошук нових інструментів їх вирішення. Одним і з таких є поняття «біосферосумісне будівництво», яке є досить актуальним в країнах Європи та знаходить застосування і в українських реаліях. Біосферосумісне будівництво - цe прaктикa будiвництвa i eкcплуaтaцiї будiвeль, мeтою якої є знижeння рiвня cпоживaння eнeргeтичних i мaтeрiaльних рecурciв впродовж вcього життєвого циклу будiвлi: вiд вибору дiлянки до проeктувaння, будiвництвa, eкcплуaтaцiї, рeмонту i руйнувaння. Iншою мeтою зeлeного будiвництвa є збeрeжeння aбо пiдвищeння якоcтi будiвeль i комфорту їх внутрiшнього ceрeдовищa. Ця прaктикa розширює i доповнює клacичнe будiвeльнe проeктувaння поняттями eкономiї, якості, довговiчноcтi i комфорту. Основні завдання біосферосумісного будівництва: 1) зниження сукупного негативного впливу будівельної діяльності на навколишнє середовище та здоров’я людей; 2) скорочення обсягу відходів та зменшення інших екологічних впливів; 3) використання екологічно сертифікованих матеріалів в будівництві та при оздобленні будівель; 4) підвищення енергоефективності будівлі, мінімізація енергоспоживання, використання альтернативних джерел енергії; 5) розробка нових технологій і створення сучасних промислових продуктів; 6) зниження енергоспоживання та, відповідно, навантаження на електромережі; 7) комплексне скорочення витрат на будівництво та утримання будинків.