МІСЦЕ І РОЛЬ ІНЖЕНЕРНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В РОЗВИТКУ МІСЬКИХ ПЛАНУВАЛЬНИХ СТРУКТУР - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Hutenova, Kateryna; Golovko, Serhii (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Функціональне призначення забудови є визначальним фактором використання ресурсів життєзабезпечення. Відповідно до цього, величина питомого ресурсоспоживання по різних функціях формується в залежності від специфіки споживача. Процес функціонально-містобудівного розвитку територій призводить, в загальному випадку, до непропорційної зміни розмірів - потужності функціональних зон. Це визначає завдання створення прогнозної моделі, однією з цілей якої буде перевірка достатності потужності систем ресурсозабезпечення в залежності від варіантів функціонально-містобудівних перетворень. Підвищення громадської та економічної значущості території, збільшення її потенційної «віддачі», тобто можливості до насичення найбільш актуальними, престижними і економічно доцільними на даний момент часу функціями є закономірним процесом містобудівного розвитку. Економічно або соціально більш «сильні» функції витісняють більш «слабкі» на менш вигідні ділянки міської території. Зниження суспільної значимості міської території відображає падіння привабливості в умовах конкретного місця і часу. Цей процес триває до тих пір, поки матеріальні витрати на заходи щодо зміни функціонального призначення території не стануть менше, ніж соціально- економічні вигоди, отримані в результаті перетворень. Розвиток міських територій відбувається по внутрішньому і зовнішньому напрямками. Внутрішній напрямок супроводжується інтенсифікацією використання існуючої території, зовнішній - шляхом використання прилеглих районів, виділення окремих функцій на нові території. Функціональні перетворення міської забудови, динаміка яких послідовно зростає, безпосередньо впливають на інженерні системи життєзабезпечення. Проблема диспропорції, між поточними вимогами забудови і можливістю інженерних систем, що виникає через більшу інерційність ІСЖЗ, вимагає відповідної розробки. Рішення даного завдання дозволить ІСЖЗ виступати не як фактор, що стримує містобудівний розвиток територій, а як елемент міського середовища оптимально їй відповідний.