КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ЗАЛУЧЕННЯ ДЖЕРЕЛ РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЕКТІВ - Ryzhakova, Galyna; Rуzhаkov, Dmуtrо; Leshchinska, Iryna; Kistion, Dmytro; Kondratskyi, Vadim (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Стаття присвячена розробці науково-методичного підґрунтя та інструментарію інвестиційного забезпечення житлового будівництва, яке розглядається у взаємоузгодженні із специфікою економічних та кредитно- договірних взаємин провідних суб’єктів житлової забудови - кредитора, забудовника, інвесторів. Методологічні розробки базуються на існуючій методології управління проектами, формування спрощеної та повної концептуальної моделі диференційованого залучення джерел ресурсного забезпечення, що спираються на теорію стейкхолдерів, методи економічного оцінювання джерел фінансування та залучення інвестицій та ціннісно- орієнтованого цілепокладання. В роботі виконано аналіз існуючих концепцій, моделей, методів управління інвестиційно-будівельними проектами, надано характеристику поточного рівня успішності таких проектів. Було виявлено, що система менеджменту проектів із житлового будівництва потребує вдосконалення у її частині перенесення акцентів з забезпечення максимізації прибутку будівельників на спрямованість до досягнення цінності результату проекту для всіх його зацікавлених сторін та протягом усього життєвого циклу проекту. Запропонована концептуальна модель проблемно-цільового диференційованого вибору джерел ресурсного забезпечення інвестиційно- будівельних проектів в житловому будівництві.