ДО ПИТАННЯ ПРО МОНТАЖ ФРЕОНОПРОВОДІВ СИСТЕМ VRF - Kordyukov, Mykhailo; Kosheviy, Oleksandr (Містобудування та територіальне планування, 2019)
У системах кондиціонування VRF фреонопроводи є важливою частиною установки і їх опрацювання повинно займати значне місце в проектній документації, щоб при монтажі системи на об'єкті у виконавців не виникало питань по деталюванню, а при комплектації були замовлені всі необхідні компоненти. Від якості проектування фреонопроводів і дотримання проектних рішень при монтажі, в значній мірі, залежить надійність всієї системи кондиціонування і споживання енергії в період експлуатації. Розглянуто схему розрахунку фреонопроводів в режимах кондиціонування і опалення при горизонтальному їх розташуванні. Запропоновано схеми для установки опор різного типу, в залежності від товщини труб, а також конструкції рухомих опор, виготовлення яких виконується в процесі монтажу, і порівняння їх з існуючими зразками. Розглянута установка кріплень опор вертикальних ділянок фреонопроводів і їх конструкція. Наведено деякі рекомендації по термоізоляції фреонопроводів.