ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ МАЛИХ ПОСЕЛЕНЬ РЕКРЕАЦІЙНОГО ПРОФІЛЮ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ. ІСТОРИЧНИЙ АСПЕКТ - Zhyrak, Ruslan (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Розглянуто історичні аспекти формування планувальної структури міських поселень рекреаційного профілю в Українських Карпатах, розкрито ґенезу їх просторової організації. Здійснено аналіз передумов їхнього історичного та еволюційного розвитку. Встановлено, що виникнення, формування, і розвиток малих міст Карпатського регіону, насамперед, пов’язане з виконанням ними рекреаційних функцій, розвитком туристичної діяльності та розвитком різноманітних народних промислів. Історія формування малих міст тісно взаємопов’язана з історією розвитку людського суспільства і, особливо, його господарською діяльністю. Малі міста Українських Карпат відіграють важливе значення в просторовій та архітектурно-містобудівній організації регіону, є необхідним елементом системи розселення, центрами культури, туризму, рекреації.