НОРМАТИВНО-ЗАКОНОДАВЧІ ОСНОВИ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Viatkin, Konstantyn (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглядаються окремі аспекти нормативно-правового регулювання територіального розвитку в Україні. В умовах проведення реформи децентралізації влади та створення на базі адміністративно-територіальних одиниць нового формату територіальних утворень – об’єднаних територіальних громад, особливу увагу доцільно приділити питанням законодавчого врегулювання соціально-економічних, адміністративних, політичних, управлінських та інших питань їх розвитку. Зміни у системі законодавчого забезпечення розвитку об’єднаних територіальних громад мають на меті підвищення ефективності соціально-економічного розвитку. Отже, нормативно-правове регулювання має бути спрямоване не лише на законодавче врегулювання правовідносин, але і враховувати особливості економічного розвитку, зміни соціальних потреб населення та створення додаткових можливостей в умовах інноваційного розвитку, науково- технічного прогресу та процесів цифровізації. У статті наведено критичний аналіз комплексу нормативно-правових документів щодо розвитку територій, та запропоновано шляхи продовження удосконалення системи законодавчого забезпечення.