ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ УРБОЕКОЛОГІЧНИХ ВЗАЄМОДІЙ У ГІРСЬКИХ ПОСЕЛЕННЯХ РЕКРЕАЦІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ - Zhyrak, Ruslan (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянуто роль екологічних факторів у формуванні планувальної структури гірських поселень рекреаційного профілю в Українських Карпатах, проаналізовано значення урбоекологічних взаємодій в умовах сталого розвитку населених пунктів Карпатського регіону. Встановлено, що рекреаційний потенціал гірських населених пунктів безпосередньо залежить від екологічної ситуації, ефективного природокористування, збереження ландшафтного та біологічного різноманіття, формування екологічної свідомості населення. Гірські поселення Українських Карпат відіграють важливе значення в просторовій та архітектурно-містобудівній організації регіону, є необхідним елементом системи розселення, центрами культури, туризму, рекреації.