РОБІТНИЧІ СЕЛИЩА ЗАЛІЗНИЧНИКІВ: ІСТОРИЧНІЙ ДОСВІД МІСТОБУДІВНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - Dreval, Iryna (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглядаються особливості містобудівної організації робітничих селищ залізничників (РСЗ), які формувалися на базі залізничних станцій в період кін. ХІХ – поч. ХХ сторіч на території України та історія перетворень цих територій в структурі міста. Актуальність роботи обумовлена доцільністю еволюційного погляду на розвиток урбанізованого простору, а також прийняття ефективних рішень в зонах формування залізничних вокзальних комплексів. На основі аналізу історичного досвіду виявлено три основних типи РЗС, які склалися в означений період. Визначена їх роль у розвитку міст.