ЗМІНИ Й ПЕРЕТВОРЕННЯ У ПРОСТОРІ ВЕЛИКИХ МІСТ. АНАЛІЗ ТА ВРАХУВАННЯ В ОБҐРУНТУВАННІ ШЛЯХІВ РОЗВИТКУ - Habrel, Mykola (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Містобудування охоплює, окрім іншого, формування основних положень розвитку міст та управління цим процесом; ефективне землекористування й функціональне використання територіальних ресурсів; побудову комфортного середовища життєдіяльності суспільства; розвиток інженерної інфраструктури тощо. Розглядаючи місто як систему–об’єкт і як систему–процес, з урахуванням її динамічності, гнучкості та ергатичності, постає потреба обґрунтування методів дослідження процесів, змін і перетворень у містах періоду глобалізації. Аналіз пов’язується з теоретичними положеннями метаболізму, що стосуються зміни структури та процесів у містах, які обумовлюють їх життєстійкість й основи розвитку. Виділено тенденції, процеси й проблеми функціонування міст, окреслено зміни та перетворення в просторі Львова пострадянського періоду. Обґрунтовано вимоги врахування змін у розвитку міст, зокрема системності, сталості та перспективності.