ВПЛИВ ПОЛЬСЬКОЇ ЕТНОКУЛЬТУРИ НА ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ МАЛИХ ІСТОРИЧНИХ МІСТ ПОДІЛЛЯ - Bzhezovska, Natalia (Містобудування та територіальне планування, 2020)
У статті розглянуто процес розвитку міського середовища Поділля , що пов’язаний із економічними, соціальними, культурними особливостями регіону. Важливим аспектом формування та розвитку малих історичних міст України, зокрема Поділля, є неоціненний спадок тисячолітнього історичного шляху регіону і вкладу різних етносів у формування поселень, а у подальшому їх розвитку у категорію міст. У статті розглядаються фактори, що вплинули на формування архітектурно-планувальної структури малих історичних міст Поділля. Розглянуті особливості впливу історичних подій XIV-XVII століть, колонізаційних процесів на розвиток регіону та відображення цього впливу в архітектурно-планувальній структурі малих міст Поділля, формуванні мережі міст і містечок, що ідентична сучасному розміщенню, чому сприяла політика польського уряду в колонізації Поділля, а також розбудова міст на Магдебурзькому праві. Висвітлена роль польських магнатів, які залучали до відродженні старих поселень польських переселенців і створювали нові поселення як висілки існуючих міст і містечок і як окремі маєтки. Висвітлено і проаналізовано суттєвий вплив польської культури на інтенсивність розвитку малих міст Поділля у період XIV – XVII століть. Розглянуто типи міст і містечок, що виникли на тлі історичного розвитку регіону під впливом польської етнокультури та привнесення принципів забудови по типу «ідеального» міста доби Ренесансу. На прикладах малих міст Поділля XVI-XVII ст. проаналізовано їх формування під впливом містобудівної культури Речі Посполитої, результатом впливу якої були реалізовані містобудівні проекти часів Відродження на території Поділля та зростання ролі західноєвропейської архітектури і місто-формуючого процесу на українських землях, що стало одним із яскравих виявів активного входження Поділля в загальноєвропейське культурне середовище цього історичного періоду через привнесення новітніх архітектурно-планувальних технологій і будівельних технік. Визначено роль польської етнокультури у формуванні архітектурно-естетичного образ Поділля. Означено її вклад в розвиток архітектури та містобудування регіону через застосування загальноєвропейських методів архітектурного планування та техніки будівництва в архітектурно-будівельному процесі.