МАНДРІВНІ МІСТА, ЯК УТОПІЧНІ ПРОЕКТИ МІСТ МАЙБУТНЬОГО - Fedak, Anna (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Досліджено концепцію мандрівного міста на прикладі опису місячного міста у романі «Інший світ, або держави та імперії Місяця» Сірано де Бержерака (1657 р.) та проаналізовано утопічні архітектурні проекти «Пішохідного міста» Рона Херрона і архітектурної групи Archigram (1964-1966 рр.) та «Дуже великої структури» Мануеля Домінгуеса. Розглянуто пересувні будинки, як ілюстрацію реалізованості ідеї мандруючого міста. Визначено стан дослідження даної тематики. Окреслено еволюцію ідеї мандрівного міста на основі порівняння концепцій, що були розроблені в різні епохи, та встановлено їхні основні характеристики.